Polecamy...

Jak wybrać robota kuchennego?

30 kwietnia 2021

Robot kuchenny to przydatne, ale złożone urządzenie elektroniczne. Czym się kierować przy wyborze robota kuchennego, dostosowanego do naszych potrzeb?

Co potrafi dobry robot kuchenny?

Czym wyróżnia się to urządzenie w porównaniu z innymi urządzeniami kuchennymi? Łączy w sobie funkcje wielu innych urządzeń kuchennych - maszynki do mięsa, blendera, miksera, noża, tarki. Oto co potrafi nowoczesny robot kuchenny:

• Siekać mięso i warzywa;

• Pracować jak blender, mieląc jedzenie;

• Pracować jak sokowirówka;

• Zagnieść ciasto;

• Ubić śmietanę;

• Pokroić żywność na wiele różnych sposobów za pomocą wyjmowanych noży - nawet w kostkę, a nawet na makaron;

Kombajn czy rozdrabniacz?

Ze względu na rodzaj konstrukcji roboty kuchenne dzieli się na rozdrabniacze i kombajny wielofunkcyjne. Siekacz to po prostu mała miska z kilkoma wymiennymi nasadkami. Nadaje się dla tych, którzy chcą po prostu pokroić jedzenie na małe kawałki - na sałatki, jedzenie dla niemowląt. Kombajn wielofunkcyjny ma bogatszy pakiet i funkcjonalność. Jest wyposażony w więcej załączników, jest większy i poradzi sobie z większą ilością jedzenia. Wybierając robot kuchenny do swojego domu, kieruj się liczbą funkcji, a także mocą, jakością misy i opcjami sterowania.

Moc

Moc robota kuchennego wpływa na jego wydajność. To znaczy, ile produktów jest w stanie przetworzyć w jednym cyklu roboczym w misce o określonej objętości.

• Pojemność miski 1,5 litra wymaga mocy 300 W;

• 2-2,2 L - 400-450 W;

• 3–3,1 l - 700 W;

• 4,5 litra lub więcej - 1000 W lub więcej.

Jednym słowem zdecyduj: ile produktów zamierzasz przetwarzać jednocześnie? Na tej podstawie możesz obliczyć wymaganą moc urządzenia. Nawet przy regularnym użytkowaniu kombajnu nie wpływa to znacząco na zużycie energii.

Miska

Jest to bardzo ważna część urządzenia i dlatego należy poświęcić jej szczególną uwagę. Miska kombajnu musi być higieniczna, trwała i odporna na kwasy i soki wytwarzane przez żywność. Zazwyczaj miski są wykonane z tworzywa sztucznego, metalu lub szkła. Najczęściej spotykane są miski plastikowe: są lekkie, tanie i często pasują do niedrogiego robota kuchennego. Jednak pewnego dnia możesz znaleźć pęknięcie. Szklane misy są cięższe i droższe, ale można ich używać w kuchence mikrofalowej, zamrażarce i zmywarce. Miski ze stali nierdzewnej są najdroższe, ale i najtrwalsze. Są lżejsze od szkła i bardziej higieniczne niż plastikowe. 

Kontrola

Obsługa robota kuchennego nie jest trudna. Sterowanie może być mechaniczne - gdy sam kontrolujesz prędkość nasadki. Jednak większość nowoczesnych urządzeń ma sterowanie elektroniczne. Mogą samodzielnie zważyć produkty, określić ich gęstość, wybrać wymaganą moc urządzenia. Naszą rekomendacją jest opcja łączona. Urządzenie zacznie działać, a ty będziesz mógł kontrolować cały proces. Aby to zrobić, upewnij się, że kombajn ma tryb pulsacyjny. Pozwala, za pomocą specjalnego przycisku, na natychmiastowe doprowadzenie kombajnu do maksymalnej mocy, dzięki czemu produkty są szybciej przetwarzane. W takim przypadku urządzenie należy zabezpieczyć przed przegrzaniem.

To może Cię zainteresować